Na het water gekookt te hebben, even wachten met het toevoegen van de theemelange.

De temperatuur van het water maakt veel uit voor de smaak, bitterheid en de astringentie (het mondgevoel) van de thee. “Groene thee zet je met water tussen de 65 en 80 graden, zwarte thee met water van 85-95 graden, Oolongthee met water rond de 80-90 graden of zelfs 100 graden en witte thee met water van 80-95 graden. Als je groene thee met water van 100 graden zet, is de kans groot dat je het heel bitter vindt smaken. Het is belangrijk dat je het water eerst kookt en daarna laat afkoelen tot de juiste temperatuur. Bijna al het water heeft namelijk een hoge restwaarde. Door het water te koken, zakken de harde mineraalresten naar de bodem van je waterkoker, de zogenaamde kalkaanslag. Je kunt daarna met een speciale theethermometer de temperatuur meten, of met een waterkoker waarbij je de temperatuur kunt instellen.

Hoelang moet de thee trekken?

Hoe lang je de thee laat trekken, is net zo belangrijk als de temperatuur van het water.  Minimaal twee minuten is de norm. Sommige theeën mogen iets langer, zoals witte thee en thee waaraan kruiden, specerijen, pitten, zaaddozen of gedroogde vruchten zijn toegevoegd.

Test zelf jouw voorkeur smaak uit!

Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt. Zelfs wanneer je bovenstaande stappen met uiterste precisie hebt opgevolgd, kan het zijn dat de thee niet naar je zin is. Omdat smaken verschillen moet je de thee zetten zoals jij hem het lekkerste vindt. De kleinste aanpassingen kunnen voor een smaakverschil zorgen. Dus gebruik een keer heter of kouder water, wissel de hoeveelheid thee die je gebruikt af, of laat de thee korter of langer trekken. 

Liever een theezeef dan een thee ei

Naast tijd heeft thee ook ruimte nodig. “Koop geen thee-ei, maar een theezeef, zodat losse thee alle ruimte heeft. In een thee-ei zit de thee te compact op elkaar, waardoor het water er niet goed doorheen kan stromen.

Waarom losse thee kopen?

Losse thee is van betere kwaliteit dan thee in een zakje. De mooie grote theebladeren worden verkocht als losse thee en het gebroken en verpulverde blad gaat in zakjes. Het voordeel van losse thee is ook dat je ziet wat er in zit en dat je er meerdere keren water op kunt gieten.

Bewaar thee in het donker en goed verpakt

Staat thee bij jou op het aanrecht of netjes in je keukenkastje? “Het is belangrijk dat je thee op een koele plek bewaart in een afgesloten doosje of blikje zonder venster. Door direct (zon)licht gaat de kwaliteit, geur en kleur van de thee achteruit. Vermijd vocht, de thee kan dan beschimmelen.